Ga naar inhoud Ga naar hoofd navigatie Ga naar footer

Verslag A-EK Dames

In oktober hebben zowel de damesselectie als de herenselectie aan de EK deelgenomen. De dames in de A divisie en de heren in de C divisie. Dit is het verslag van de dames. Het verslag van de heren lees je hier.

Begin oktober hebben de Nederlandse dames deelgenomen aan het EK in de A-divisie. Vanwege hun vijfde plek op het EK in de B-divisie vorig jaar en een vrijgekomen plek in de A, mochten zij strijden op het hoogste podium van goalball in Europa!

In de voorbereiding is er elke zondag getraind en werd de selectie gevormd door vijf dames, namelijk Celeste, Stephanie, Femke, Michelle en Suleima. Suleima is vooraf aan het toernooi gelukkig nog geclassificeerd, zodat zij haar debuut kon maken.

De poule startte met een openingswedstrijd tegen gastland Duitsland. De wedstrijd ging van start met vuurwerk en het volkslied. “Helaas hielpen deze extra’s ons niet om echt lekker in de wedstrijd te komen. Enigszins teleurgesteld dat we ons eigen niveau niet haalden, verloren we deze wedstrijd.”, aldus de coach Rogier van Meggelen. Israël en Turkije waren de favorieten in onze poule en dit bleek ook in de wedstrijden. Beide teams waren helaas een maatje te groot voor Nederland.

De laatste kans tot de kwartfinale was winnen van Groot Brittannië, die al een aantal goede resultaten had laten zien. De dames zaten goed in de wedstrijd. Ze stopten meerdere penalty’s en speelden goed en geconcentreerd. Een gelijkspel was het resultaat. “Hierdoor werden we vijfde in de poule en waren we vastberaden om de laatste wedstrijd tegen Denemarken te winnen.” Denemarken speelt al enkele jaren in de A-divisie, maar de Nederlandse dames lieten zich niet kennen en waren te sterk voor dit Deense team. Ze wonnen de wedstrijd met 2-8! Deze wedstrijd lieten ze dus zien dat ze dicht bij het A-niveau zitten.

Bij de uiteindelijke uitslag van het toernooi bleek dat Turkije, Israël, Groot Brittannië en Duitsland plek 1 tot en met 4 hebben veroverd. De Nederlandse dames hadden dus in de poule des doods gezeten.

Coach Rogier sluit af: “Met dit idee in het achterhoofd, de progressie die de dames hebben laten zien op het toernooi en dit alles in een korte voorbereiding, geeft veel vertrouwen voor de toekomst. Een geweldige ervaring die de spelers voor altijd mee zich mee kunnen nemen.”